Buddha Manjushri

Buddha Manjushri

OM WAGI SHORI MUM

OM AH RA PA TSA NA DHIH

Buddhalaisuudessa Manjushri tunnetaan viisauden bodhisattvana (tulevana Buddhana), vaikka hänen uskotaan saavuttaneen Buddhan valaistumisen. Hän suo älykkyyttä, viisautta, opetuksen hallintaa, kertomisen, puhetaidon ja muistin voimaa. Manjushri on astrologien pääsuojelija. Häntä kunnioitetaan myös taiteiden ja tieteiden suojelijana, joten perinteisesti kirjailijat kutsuvat häntä avukseen. Kirjailijat aloittavat usein kirjansa säkeillä hänen kunniakseen.

Manjushri työskentelee yhdessä Herra Maitreyan kanssa. Nämä kaksi kuvataan usein yhdessä Gautama Buddhan kanssa kolmikkona. Tällöin Manjushri edustaa buddhalaisen opetuksen viisauden olemuspuolta ja Maitreya edustaa myötätunnon olemuspuolta.

Sanskritinkielinen nimi Manjushri tarkoittaa "lempeää loistokkuutta" tai "suloista loistokkuutta". Manjushri tunnetaan myös nimillä Manjughosha, joka tarkoittaa "suloäänistä" tai "lempeä-äänistä", ja Vagishvara ("Äänen Herra").

Manjushrilla sanotaan olevan viisaan erottelukyvyn voima. Hän kykenee erottelemaan oikeat ja väärät näkemykset sekä hyödylliset ja hyödyttömät toimet, jotka on tehtävä henkisellä tiellä. Hän pitää kädessään miekkaa, joka voittaa tietämättömyyden. Manjushrin miekkaa pidetään myös nopean erottelun miekkana sekä valaistuneen tahdon symbolina.

Buddhalaisessa taiteessa Manjushri esiintyy kauniina 16-vuotiaana prinssinä. Usein hän pitää vasemmassa kädessään sinisen lootuskukinnon vartta. Kukinnossa on yksi Prajnaparamitan kirjoituksista, joka käsittelee Prajnan eli viisauden toteuttamista. Oikealla kädellään hän käsittelee liekehtivää viisauden miekkaa, joka voittaa tietämättömyyden.

DHIH on Manjushrin bija eli siemen tavu. Kosmisen olennon olemus tiivistyy bijaan. Manjushrin mantraa voi tehdä kehittääkseen viisautta, muistia ja kirjoitusten ymmärtämistä.

Tiibetiläisen perinteen mukaan palvojan tulisi lausua tätä mantraa: "OM AH RA PA TSA NA DHIH" 100, 21 tai ainakin 7 kertaa. Viimeisessä toistossa viimeinen tavu DHIH tulisi toistaa mahdollisimman monta kertaa.

Manjushrin mantrat:

OM WAGI SHORI MUM

"Puheen Herra, MUM!" tai "Terve Puheen Herra MUM!"

OM AH RA PA TSA NA DHIH

Om! Voinko saada viiden Dhyani Buddhan viisauden!"